вторник, 17 ноября 2015 г.

„HANSENIST TAMMSAARENI“ VÕISTULUGEMIS

ANSENIST TAMMSAARENI“ VÕISTULUGEMISELE REEDEL, 11. MÄRTSIL 2016 TÜ NARVA KOLLEDŽISSE KELL 12.
Anton Hansen Tammsaare on auväärseim eesti proosakirjanik, kes sündis 30.jaanuaril 1878.
Mõte korraldada üks lugemisvoor Ida-Virumaal tekkis sellest, et suurkirjanik on saanud oma gümnaasiumitunnistuse Narvast ning tema elu on olnud tihedalt seotud Narva-Jõesuuga. Kirjaniku mälestuskuul toimuv konkurss kuulub emakeelenädala ürituste hulka.
Kirjanik lahkus meie hulgast 1. märtsil 1940.
Võistulugemise ajaloost
Võistlus on toimunud suurkirjaniku sünnivallas Albus juba 2004. aastast alates kirjaniku sünnipäeva paiku. Populaarsest konkursist on osa võtnud nii kodu- kui välismaa koolide õpilased. Tammsaaret on aastate jooksul peast lugenud ligi 1000 õpilast, kelle hulgast on välja kasvanud ka teatritegelasi. Näiteks filmis „Klass“ tuntuks saanud Vallo Kirs, praegune Viljandi teatri Ugala näitleja ja lavastaja jne.
2010. aastal avas võistulugemisega Eesti lugemisaasta kultuuriminister Laine Jänes. Võistlus on pälvinud 2010. aastal „Eestimaa õpib ja tänab“ auhinna. Toimunud on kolm suvelaagrit, valmistamaks ette võistulugejaid ja nende juhendajaid. Suvekoolid on lõimimistegevuse ja riigikeele arendamise eest pälvinud 2011. aastal Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuse ning Kultuuriministeeriumi preemia. 2012. aastal lisandus võistulugejatele veel 1000 üksiklugejat ning 75 organisatsiooni, võttes osa  rahvusvahelisest Hansenist Tammsaareni lugemisketist. Tammsaare tekste sai lugeda kirjaniku sünni- ja surma-aastapäeva vahelisel perioodil ka  AS Eesti Elektriraudtee rongides.
Ootame osa võtma eesti ja muust rahvusest üldharidus-, kutsekoolide, kolledžite/ kõrgkoolide õppureid Tammsaare mälestuskuul.
Võistulugemise tingimused:
Lugeda peast maksimaalselt 5 minuti pikkune katkend, lühijutt või miniatuur Tammsaare loomingust eesti keeles. Repertuaari võib vabalt valida.
Võistlejaid hindab žürii, kuhu kuulvad tuntud näitlejad, lavastajad ja kirjanduse asjatundjad.
Võistlejaid hinnatakse neljas vanuserühmas:
V-VII klass
VIII-IX klass
X-XII klass
kutsekoolide/ülikoolide õppurid
Hindamisel arvestatakse teksti sobivust lugejale, diktsiooni, mõtte esiletoomise oskust. Hindajatel on õigus vanuserühmi pärast osalejate registreerimist muuta. Eraldi premeeritakse parimaid esitajaid, kes õpivad eesti keelt teise keelena.
Registreerimise tähtaeg on 5. märts 2016.
Enda Trubok, võistluse korraldaja (enda.trubok@ut.ee, tel 55699341)

Комментариев нет:

Отправить комментарий